Kuka? Mikko – Design Engineer. Mikko on viihtynyt Bitwisella jo yli seitsemän vuotta ja laajentanut osaamistaan jatkuvasti. Tällä hetkellä hän on päivittäin tekemisissä pilviteknologioiden kanssa.

Kaverit houkuttelivat Mikon Bitwiselle yli 7 vuotta sitten

Mikko aloitti Bitwisella silloin, kun talossa oli softa-alalla jo legendan maineen saavuttanut yritysmummo Anitta ja vasta vajaa kolmekymmentä bitwiseria. Kolmasosa työkavereista oli tuttuja jo etukäteen kouluajoilta sekä aiemmista työpaikoista. Itse asiassa samaiset tutut houkuttelivat Mikon vaihtamaan työpaikkaa Bitwiselle.

Nyt Mikolla on jo yli sata työkaveria, mutta edelleen hän kokee, että Bitwisellä on pidetty kiinni pienen talon tavoista eikä kasvu ole jäykistänyt prosesseja. “Bitwisellä olen ollut lähes jatkuvasti siinä tilanteessa, että minulla on motivoivia työtehtäviä, mukavia työkavereita ja sopiva palkka. Missään firmassa ei tietenkään voi täysin itse päättää mitä hommaa pääsee tekemään, mutta onneksi aina voi jutella pomolle, jos kaipaa vaihtelua”, hän kertoo.

Työyhteisö saa Mikolta kiitosta erityisesti avuliaisuudesta sekä halusta hoitaa hommat hyvin: “Arvostan kollegoissani tietynlaista tunnollisuutta eli halua tehdä asiat kerralla oikein. Minulle itselleni on tärkeää perehtyä asioihin niin, että tiedän täsmälleen mitä olen tekemässä. Apua saa tarvittaessa, sillä usein joku tietää asiasta enemmän ja on myös valmis jakamaan tietoa.”

Bitwise Oy työntekijätarina

Bitwisella apua siis saa ja sitä annetaan, ja yrityskulttuurin periaatteet ulottuvat talon seinien ulkopuolelle. Mikko kertoo, että hänen omat arvonsa ovat linjassa työnantajan kanssa. Hyvänä esimerkkinä tästä on Maitolaituri-projekti, joka toteutettiin Heikkilän Juustolalle koronakriisin aikana. “Kun Bitwise toteutti Maitolaiturin hyväntekeväisyysprojektina, koin ylpeyttä työnantajastani. Meillä oli mahdollisuus auttaa pienempää yritystä haasteellisessa tilanteessa, ja tartuimme toimeen”, Mikko kertoo.

Työnantajan täytyy tarjota sopivasti haasteita, mutta myös tukea

Ohjelmistoalalla uudet teknologiat ja innovaatiot ovat arkipäivää. Ala tarvitsee jatkuvasti lisää osaajia, jotka haluavat oppia uutta. Bitwisella on yrityksen alkumetreiltä asti ymmärretty, kuinka tärkeää on tarjota motivoivia työtehtäviä niin alan konkareille kuin vasta-alkajille, jotta osaajat pysyvät talossa. Työnantajan vastuulla on varmistaa, että jokaisella on mahdollisuus kehittyä työssään ja oppia uutta.

Mikko seuraa alan kehitystä tarkasti, sillä uudet teknologiat ja projektit tuovat sopivasti lisämaustetta arkeen: ”Viime vuosina projekteista on huomannut, että kehitys siirtyy yhä enemmän pilven suuntaan. On ollut ihan selvää, mitä kannattaa opetella.” Hän kertoo olevansa persoona, joka haluaa haastaa itseään: “Kiinnostavimmat projektini ovat olleet sellaisia, joihin liittyy järkyttävän kovaa itsensä haastamista.”

Mikko on ollut mukana kehittämässä esimerkiksi eGate-olosuhdevalvontajärjestelmää. Hänen tiiminsä uudisti reaaliaikaisen ja visuaalisen laitteidenhallintajärjestelmän vain kuudessa kuukaudessa ja siirsi koko järjestelmän samalla pilveen. ”Uusimmat pilviteknologiat tekivät työstä erityisen kiinnostavaa ja motivoivaa. Kuudessa kuukaudessa asiakas sai skaalautuvamman, nopeamman ja käyttäjäystävällisemmän palvelun”, Mikko sanoo.

Vaikka työntekijä Mikon tavoin hakeutuisikin aktiivisesti haastavampien projektien äärelle, työnantajan tulee tarjota siirtymiin myös tukea. Mikon mielestä parhaaseen lopputulokseen tarvitaan sekä oma-aloitteisuutta että työnantajan tarjoamia kannustimia: “Osaavien kollegoiden lisäksi Bitwisella tarjotaan sekä koulutusta että koulutusrahaa, jota voi käyttää työtä tukeviin koulutuksiin ja kursseihin. Tietysti myös itseltä pitää löytyä motivaatiota opetella uutta, seurata kehitystä ja sukeltaa tuntemattomaan.”