Tänä vuonna toista kertaa järjestettävä Shaking up Tech –tapahtuma laajeni Aalto-yliopistosta LUT-yliopiston ja Tampereen yliopiston kampuksille. Tapahtumaan kutsuttiin tyttöjä koko maan lukioista. Shaking up Techin tarkoituksena on kannustaa nuoria naisia hakeutumaan tekniikan alalle.

10. lokakuuta järjestetyssä tapahtumassa lukiolaiset pääsivät kuuntelemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja, osallistumaan erilaisiin työpajoihin sekä tutustumaan alan yrityksiin ja tietysti toisiinsa. Bitwisellä oli oma messustandi Hervannan kampuksen tapahtumassa.

Bitwisen HR-täti Katja Niemisen mielestä on tärkeää, että alan yritykset ottavat vastuuta IT-alan houkuttelevuudesta naisten uravaihtoehtona, sillä pitkällä tähtäimellä se vaikuttaa suoraan osaajien rekrytointiin: Tavoitteenamme on innostaa lisää naisia teknologia-alalle, herättää kiinnostus IT-alaa kohtaan sekä madaltaa kynnystä haaveilla urasta teknillisellä alalla. Kokonaisuudessaan tietotekniikka-ala on hyvin miesvaltainen. Naisten osuus tietotekniikan opiskelijoista on keskimäärin 19% (Elinkeinoelämän keskusliitto (9/2019). Tämän vuoksi myös avoimena oleviin ohjelmistosuunnittelijan työtehtäviin hakee hyvin vähän naisia. Osallistumalla Shaking up Tech –tapahtumaan edistämme tavoitteitamme innostaa naisia tekniikan alalle ja tuemme heitä teknisen alan opiskeluun, ammattiin ja uraan liittyvissä valinnoissa.”

Bitwiselta Shaking up Tech –tapahtumaan osallistunutta Hanna Enqvistiä ei tarvinnut juuri houkutella mukaan messuille, sillä hänelle naisten innostaminen alalle sekä alaa koskevien ennakkoluulojen purkaminen on sydämen asia. Koodaajana ja UX designerina Bitwisella töitä tekevä Hanna on hyvä roolimalli nuorille naisille, jotka pohtivat omia mahdollisuuksiaan ohjelmistoalalla. ”Perinteiset ammatit ovat kaikille tuttuja, mutta teknisten alojen punainen lanka saattaa usein olla vähän piilossa, ja siksi niistä ei välttämättä osata innostua. Minusta oli todella upeaa päästä omalta osaltani kertomaan nuorille, mitä kaikkea mielenkiintoista, uutta ja upeaa meidän alalla voi tehdä. Jos esimerkiksi lääketiede kiinnostaa, ei välttämättä tarvitse olla lääkäri, vaan voi olla myös se henkilö, joka suunnittelee ja toteuttaa lääkäreille uuden työkalun, jonka avulla he voivat tehdä työtään paremmin”, Hanna kertoo.

Pauliina Pohjola, toinen tapahtumaan osallistunut bitwiser, on Hannan kanssa samoilla linjoilla Shaking up Techin hyödyistä: ”Tällaisia tapahtumia selkeästi tarvitaan. Shaking up Techissä meillä oli tilaisuus tuoda esiin ihan konkreettisia koulutus- ja uravaihtoehtoja, sillä edelleen tekniikan alan mahdollisuudet ovat nuorille varsin epäselviä. Uskon, että tapahtumaan osallistuneet naiset ovat nyt paljon tietoisempia vaihtoehdoistaan.”

Kiitos Shaking up Tech, Tampereen yliopisto ja Hervannan kampuksen tapahtumajärjestelyistä vastannut Uranaisten Opiskelijaseura, toivottavasti tapaamme ensi vuonna samoissa merkeissä!