TIEDOTE 4.6.2020 9:00

Älykiekosta tunnetun urheiluanalytiikkajärjestelmä Wisehockeyn uusin aluevaltaus on jalkapallo. Maailman ensimmäistä paikannusdataan perustuvaa jalkapalloanalytiikkajärjestelmää testattiin toukokuussa Hakan kotikentällä. Reaaliaikaisia ja automatisoituja paikannusdataan perustuvia tilastoja ei ole jalkapallossa ennen nähty.

Tamperelaisen Bitwise Oy:n kehittämä Wisehockey-älykiekkojärjestelmä on käytössä tuhansissa otteluissa niin kotimaisessa Liigassa kuin yhdessä maailman suurimmista jääkiekkoliigoista, KHL:ssä. On selvää, että urheilumaailmassa on tilausta reaaliaikaiselle analytiikalle. Nyt myös jalkapallossa voidaan ensimmäistä kertaa hyödyntää paikannusdataan perustuvaa automaattista analytiikkaa. Uutta jalkapallojärjestelmää testattiin toukokuussa legendaarisella Tehtaan kentällä Valkeakoskella.

Paikannusdataan perustuvia automatisoituja tilastoja ei ole jalkapallossa ennen nähty. Nyt ensimmäisenä maailmassa Wisehockey on kehittänyt pelaajien ja pallon paikannukseen perustuvan, automaattisen ja reaaliaikaisen analytiikka-alustan, joka tarjoaa uusia mahdollisuuksia niin seuroille ja valmennukseen kuin jalkapallofanien viihdyttämiseen.

Jääkiekossa on jo näyttöä siitä, kuinka seurat, kannattajat ja viihdepalvelujen tarjoajat ovat innostuneet hyödyntämään reaaliaikaisia tilastoja monenlaisiin tarkoituksiin. Pallon ja pelaajien jatkuvaan, reaaliaikaiseen paikantamiseen perustuva järjestelmä tarjoaa nyt keinon saada sellaistakin tietoa, mihin videokuvaan perustuva jalkapalloanalytiikka ei pysty. Wisehockeyn myyntipäällikkö Miska Kuusisto uskoo uudenlaisen analytiikan löytävän paikkansa markkinoilta: ”Wisehockeyn toimintavarma ja täysin automaattinen analytiikka-alusta, johon kuuluu API palveluntarjoajille, on jotain täysin ennennäkemätöntä jalkapallossa. Kun ottelut tallennetaan digitaaliseen formaattiin, vain mielikuvitus on rajana palvelujen tarjoamisessa, eivät tekniset rajoitteet. Lisäksi keinoälyyn perustuva analytiikka tuo aivan uuden tason valmennukseen ja pelaajien kehitykseen.

Uutta jalkapalloanalytiikkajärjestelmää testattiin toukokuussa legendaarisella Tehtaan kentällä Valkeakoskella. FC Haka toivotti Wisehockeyn tervetulleeksi kotistadionilleen. Testipelaajien ja pallon paikannusdatan perusteella tilastoitiin muun muassa laukaus-, syöttö- ja kamppailutilanteita ja saatiin analysoitua peliä myös pintaa syvemmältä. Kuusisto on lopputulokseen tyytyväinen: ”Tiesimme jo, että analytiikka-alustamme soveltuu muihinkin lajeihin kuin jääkiekkoon, mutta oli silti hienoa nähdä, kuinka helppoa se oli. On jo olemassa paljon analytiikkaa liittyen pelaajien fyysiseen suoritukseen, mutta sellaisia työkaluja, jotka pystyisivät analysoimaan tuhansia taktiikka- ja joukkue-elementtejä automaattisesti, ei ennestään ole.

Testausta varten paikan päälle tuotiin uudet siirrettävät Quupan lokaattorit. Niiden avulla paikannusjärjestelmä voidaan pystyttää helposti ja nopeasti minne tahansa tilapäiseen tarpeeseen. Lokaattorien pysyvä asennus kestää vuorokauden, kun taas siirrettävät lokaattorit voidaan pystyttää paikan päälle muutamassa tunnissa.

Automaattista jalkapalloanalytiikkaa testataan Hakan kotistadionilla:

Lisätiedot:

Miska Kuusisto, Head of Sales, +358 50 480 3658, miska.kuusisto@wisehockey.com

Mika Hulkki, Head of Product Management, +358 50 086 6267, mika.hulkki@wisehockey.com

Wisehockey Oy

Wisehockey-järjestelmä on automaattinen ja reaaliaikainen urheiluanalytiikka-alusta, joka hyödyntää suomalaisen Quuppa Oy:n tarkkaa sisäpaikannusteknologiaa. Wisehockey-järjestelmä analysoi ja käsittelee pelistä saatavan datan automaattisesti graafiseen ja helposti ymmärrettävään muotoon loppukäyttäjää varten. Wisehockey Oy on Bitwise Oy:n tytäryhtiö.