Bitwisella on männä vuosina palkittu Vuoden Bitwiser. På finska tämä tarkoittaa vuoden työntekijää. 2018 lopulla totesimme kuitenkin, että on aika kuopata kyseinen tapa ja kokeilla jotain ihan muuta. Meitä on talossa jo 100 osaajaa, joten on täysin mahdotonta tietää mitä kollegat päivisin touhuavat. Ylipäätään yksilöiden palvonta on turhaa, sillä työtä tehdään tiimeissä. Yksinäinen cowboy ei meillä pitkälle ratsasta.

Näistä lähtökohdista syntyi Vuoden Me -palkinto, jonka perimmäisenä ideana oli ilahduttaa kaikkia: “Kuka palkita, kun ympärillä on toinen toistaan taitavampia ammattilaisia? Yhtä ylitse muiden on todella vaikea, ellei jopa mahdoton löytää”, Vuoden Me -idean ilmoille heittänyt Jari kertoo. Jari kuuluu Pöhinätiimiin, joka on vapaaehtoisista bitwisereista koottu fun & games -osaston järjestäjätaho.

Pöhinätiimi järjesti Vuoden Me -palkinnon tiimoilta kaikille avoimen ehdotuskierroksen, jonka saatesanat kuuluivat seuraavasti: Tänä vuonna palkitsemme itse itsemme eli kaikki bitwiserit eli meidät. Ehdota hankintaa, aktiviteettia tai oikeastaan mitä vain toteutuskelpoista asiaa taiteesta makkaranpaistoon.

Ideamoottorit lähtivät välittömästi käyntiin, ja lista alkoi täyttyä esimerkiksi seuraavista asioista:

  • CNC-jyrsin (koska 3D printteri ei pysty kaikkeen)
  • Biljardipöytä
  • Kirjastotunnelmaa yhteisiin tiloihin
  • Sarjakuvien piirtokurssi kaikille
  • Juoksumatto alakerran kuntosalille
  • Virtuaalitodellisuusnurkkaus
  • Laadukas hierova tuoli
  • Pingpong-pöytä
  • Yksityinen Star Wars -elokuvanäytös
  • Valokuvanäyttely vuosien varrelta (toteutetaan!)

Kollektiivinen palkitsemistapa ottaa huomioon koko työyhteisön

Loppuäänestyksen perusteella taloon tuli sekä biljardipöytä että juoksumatto. Biljardipöytä lienee softa-alalla melkoista retroilua, sillä reilu kymmenen vuotta sitten jokaisessa uskottavassa pöhinätalossa oli tarjolla bilistä ja kylmää cokista. Mutta biljardi oli kuitenkin enemmistön ylivoimainen suosikki ja sitä saatiin. “Kollektiivisessa palkitsemisessa on se myös se etu, että se hyödyttää suoraan kaikkia työyhteisön jäseniä ja ilman että etu on aikasidonnainen. Valituiksi tulleet palkinnot sattuvat myös olemaan työntekijöille pysyviä etuja ilman kertaluonteisuutta”, Jari summaa.

HR-tätimme Katja on Jarin kanssa samoilla linjoilla: “Jokainen työntekijä on meille yhtä tärkeä, työskentelipä hän pienessä tai suuressa projektissa, olipa hän näkyvä persoona projektissa tai ei, opiskelija tai kokeneempi työntekijä. Tämän vuoksi haluamme palkita kaikki meillä työskentelevät. Vuoden Me -palkinto on työntekijät tasavertaisesti huomioon ottava palkitsemistapa.”

Kultaisella veralla varustettu pöytä vihittiin käyttöön hetki sitten, ja on sen jälkeen ansiokkaasti toiminut bitwisereiden taukojumppana sekä illanviettojen viihdykkeenä. Parhaillaan starttailee myös virallinen Bitjardi- eli biljarditurnaus, jossa katsotaan kuka on talon todellinen taituri.