Jutun kirjoittaja, Tommi, on kesän 2019 bootcampiläinen.

Bitwise Bootcamp-konsepti on palkittu Vastuullisin Kesäduuni -kampanjassa PK-yritysten sarjassa sekä saanut erikoismaininnan innovatiivisimmasta kesätyökäytännöstä. Bootcampille otetaan vuosittain mukaan noin 10 – 15 ohjelmistoalan opiskelijaa.

“Näinkin tuoreen lisäyksen mielipiteet ja ajatukset otettiin heti huomioon”

Lukuvuosi läheni loppuaan ja nuorena Tietojenkäpistely-opiskelijana tuli meikäläisenkin aika kastaa ensimmäistä kertaa varpaitansa työmarkkinoinoilla oman alan töissä. Tampereella tuntui tarjontaa riittävän, mutta muutama firma oli jäänyt jo mieleen kaikenlaisten ekskursioiden ja vierailijoiden kautta. Osa firmoista, kuten Bitwise, oli jäänyt mieleen somepresenssin kautta. Minkäslainen pulju tämä Bitwise nyt sitten oikein on?

Työhakemuksia tuli laitettua noin tusina. Haettuani Bitwiselle seuraavana päivänä HR-tädiltämme Katjalta tuli vahvistus hakemuksen vastaanottamisesta, mikä ei sekään tunnu olevan ihan itsestäänselvyys töitä hakiessa. Kutsu haastatteluun tuli kohtuullisen nopeasti parin viikon sisällä.

Ennen Bitwisea olin käynyt jo useammassa työhaastattelussa. Pahin jännitys oli siis saatu jo pois alta ja nyt tiesi keltanokkana jo vähän mitä odottaa haastattelulta ohjelmistoalalla. Jäljellä oleva pienikin jännitys karisi hyvin nopeasti, kun Bitwisen Niina otti minut vastaan iloisella ja rennolla otteella. Haastattelusta jäi kaikkiaan hyvin positiivinen fiilis.

Tuli aika astua töihin. Heti alkuun hoidettiin tärkeimmät pois alta: Bitwise huppari, kahvikuppi omalla nimellä varusteltuna ja työkone, jonka jälkeen alkoi tutustuminen omaan projektiin ja työkavereihin. Lyhyen perehdyttämisen jälkeen projektin toteutukseen sai tutustua itsenäisesti omaan tahtiin. Ensimmäisen taskin sai ottaa tehtäväksi heti, kun tuntui siltä. Helposti lähestyttävät työkaverit pitivät huolen siitä, että kysyvä sai aina apua.

Työ rupesi hyvin nopeasti tuntumaan omalta ja muu projektin parissa työskentelevä porukka otti minut tulokkaana vastaan äärimmäisen hyvin. Oli jopa yllättävää huomata, että ohjelmistoalalla näinkin tuoreen lisäyksen mielipiteet ja ajatukset otettiin heti huomioon. Käytettävyydestä kiinnostuneena liityin myös yrityksen sisäiseen UX-intoilijoista koostuvaan ryhmään ja sen kautta pääsin osallistumaan hieman muihinkin projekteihin talon sisällä.

Bitwisen tilat ja puitteet biljardipöytineen ja erilaisine skaboineen ja aktiviteetteineen pitivät huolen siitä, että välillä pääsi myös nollaamaan oman cachensa töiden ohella. Ja vaikka edellisissä työpaikoissa oli tottunut mm. lounasetuihin, paikkasi alakerran erikoiskahvikone ja yrityksen ihana “yritysmummo”, joka nykyään tunnetaan Äiti Aurinkoisena, tätä vähäistä puutetta lähestulkoon jokapäiväisillä tarjoiluilla päivän keskellä.

Kehittäjänä kasvaminen jatkuu koulun ohella

Kesä on pitänyt sisällään erityisesti töiden tekoa (joita on saanut myös tehdä rauhassa ilman mitään ulkoisia häiriötekijöitä), erilaisia Bootcampiin liittyviä koulutuksia ja tapahtumia, sekä myös talon että tiimin sisäisiä tapahtumia. Vapaaehtoisista bitwisereistä koostuva Pöhinätiimi pitää huolen siitä, että talossa riittää tekemistä myös töiden ohella ja ulkopuolella, ja talon oma saunatila tarjoaa tekemiselle ja tapahtumille mukavat puitteet. Pöhinätiimin lisäksi kuka tahansa saa vapaasti järjestää häppeninkiä talon sisäisesti, joten kun kaikkia nyt ei kiinnosta sähly tai juoksukerho, pääsin uutena bitwiserinä kasaamaan yritykselle joukkueen Kanaliigaan pelaamaan kynäriä.

Vuodeksi pitäisi vielä koulun penkille palata, vaikka töiden tekeminen kiinnostaisi kieltämättä enemmän. Kesä on ennen kaikkea opettanut sen, että koulun penkillä ei opi lähimaillekkaan sillä tahdilla, kuin töitä tehdessä ja jatkuvasti rakentavaa palautetta kokeneemmilta työkavereilta saadessa. Ei ole päivääkään jolloin ei olisi tuntunut siltä, että kehitystä on tapahtunut. Eväät hieman valmiimmaksi ohjelmistokehittäjäksi alkavat olla yhä paremmin kasassa. Alusta asti on myös annettu ymmärtää, että halukkaille tarjotaan lisää vastuuta, kunhan oma tontti on hoidettu hyvin alkuun ja ohjelmistoprojektien tavat ja käytännöt ovat tulleet paremmin tutuiksi. Kesän aikana olen myös oivaltanut sen, että töiden teko ja töissä oleminen voi olla aidosti kivaa, vaikka välillä niitä asiaan kuuluvia pieniä hajotuksen hetkiäkin toki tulee. Onneksi niitäkin hetkiä on jakamassa huiput työtoverit, jotka ovat opettaneet, että kaikkea ei todellakaan tarvitse eikä kannata ottaa liian vakavasti.

Onneksi töistä ei tarvitse ihan kokonaan irtaantua ja kehittäjänä kasvaminen saa jatkua, kun koulun ohelle tarjottiin jatkosopimusta hyvin joustavalla asenteella. Innolla odotan, mitä tulevaisuus bitwiserinä pitää sisällään!