Kuka? Tatu – trainee ja tietotekniikan opiskelija Tampereen yliopistosta, kehittää Bitwisella sulautettuja ohjausjärjestelmiä autoteollisuuden sähköistämiseen. Tatu kertoo kesästään Bootcampilla 2021 omin sanoin.

Tositarinoita kesätyön ääreltä

Tietotekniikan alueista matalampien tasojen ongelmat olivat jo pitkään olleet minulle mielenkiintoisia. En ollut kuitenkaan päässyt työskentelemään aiheen parissa vielä ollenkaan. Tätä työkokemuksen aukkoa miettiessäni päätin, että tulevana kesänä aion paikata tämän puutteen.

Muistelin kiinnostavia firmoja, joihin olin Yrityspäivillä törmännyt. Eräs Bitwise muistui mieleen erittäin käytännöllisestä mainostuotteesta: vessapaperista. Huomasin yrityksen nettisivuilta, että talossa tehdään ihan totisesti kiinnostavia hommia. Hakemuksen laittamisen jälkeen vastaus tuli hyvinkin pian, ja haastattelun jälkeen ei ollut epäilystäkään missä tulisin viettämään kesäni.

Olin saanut Bitwisestä mielikuvan, että heitä todella kiinnostaa pitää työntekijät talossa. Se myös näkyi toimiston sisustuksessa ja puitteissa. Bitwise erottuu oman kokemukseni mukaan muista firmoista siinä, miten paljon organisointia on tehty uusien työntekijöiden perehdytykseen. Kesän Bootcamp sisälsi kesätyöntekijöille suunnattuja luentoja ja yhdessä tekemistä, mikä auttoi tuntemaan itsensä osaksi porukkaa. Täällä ei vain heitetä työntekijää toimistotuoliin ja oleteta hänen pärjäävän yksinään. Töitä aloittaessani yllätyin siitä, miten rento työskentelykulttuuri ja -ympäristö talossa oli. Biljardipöydät ja pehmeät kulmasohvat tulivatkin tarpeeseen, kun pääsin heti mukaan jo pitkään kehitettyyn asiakasprojektiin, jossa sai aivot solmuun kerran jos toisenkin.

Bitwiser Tatu

Mentorointi osaamisen kehittämisen tukena

Aloitin kesällä ensimmäistä kertaa väkertämään sulautettuja järjestelmiä, joten kehitysprosessissa oli valtavasti uusia asioita. Aiemmissa softankehi­tyshommissa yleensä joku oli jo miettinyt ratkaisun Stackoverflowssa, mutta nyt pitikin opetella joitain toimintatapoja uudelleen. Kun kehitystyökalut ja kehitettävä laite ei ole ihan kuluttajakamaa, työkalut ovat monimutkaisempia ja pitää oikeasti miettiä mitä tekee – kaikkea ei tarjota valmiina. Onneksi työhuoneeni oli kuitenkin täynnä itseäni osaavampia konkareita, joilta sai jatkuvaa mentorointia koko kesän ajan. Opin ohjelmistokehityksestä ja tietokoneiden sielunelämästä monia yksityiskohtia, joita en ollut edes tajunnut pohtia aiemmin.

Vaikeuksien läpi tarvottuani voin kyllä katsella tyytyväisenä karttunutta tietotaitoa, joka alkaa täyttämään juurikin sitä kokemuksen aukkoa, jota tulin Bitwiselle paikkaamaan. Nyt syksyn saapuessa jatkan mielelläni osa-aikaisena työntekijänä koulun ohella. Työpaikka ja -porukka on tuntunut mukavalta, ja työtehtävätkin ovat mielenkiintoisen asian parissa. Sopimukseni on hyvin joustava ja voin tehdä töitä sen mukaan, mitä nyt kukin periodi koulussa antaa periksi.