Kuka? Pauli – Chief Engineer, DI 1900-luvulta Hervannasta. Opiskellut elektroniikkaa ja ohjelmistotuotantoa, suuntautunut työssään pääasiassa sulautettuihin järjestelmiin.

Osakas ja työntekijä

Talon tekninen konkari, Pauli, päätyi Bitwisen työntekijäksi ja osakkaaksi vuonna 2005: “Minulla oli entisyyttä omistajien eli Tomin, Hessun, Vesan ja Juhan kanssa. Tunsin herrojen tyylin, taidot ja asenteen työntekoon. Tästä rohkaistuneena uskalsin pyrkiä osakkaaksi vastaperustettuun Bitwiseen. Jostain syystä ottivat mukaan.”

Osakkuudesta huolimatta Paulin päivät ovat suurelta osin ohjelmistosuunnittelijan arkea. Aktiivisten projektien lisäksi mies pitää kiinni ”vanhoista synneistään”, eli vastaa ylläpidosta siellä sun täällä. ”Nykyinen roolini ensisijaisesti ohjelmistosuunnittelijana on minulle ehdottomasti mieluisin, koska olen ollut innostunut ohjelmoinnista jo 1980-luvulta alkaen. Työympäristönä Bitwise on erinomainen sekä puitteiltaan että kollegoilta saatavan, viimeisen päälle asiantuntevan, tuen ansiosta. Tottakai myös yrityksen kehittäminen on jatkuvasti osana arkea ja mielessä, vaikka päivittäinen johtaminen onkin eniten Tomin (toimitusjohtaja) vastuulla”, Pauli kertoo.

Asenne ratkaisee, titteleillä pyyhitään lattioita

Bitwise on yritys, jossa osakkaat ovat arjessa mukana. Omistajuus ei nosta ketään jalustalle, vaan työt hoidetaan kuten työt tulee hoitaa. ”Olen aina ottanut työnteon vakavissani. Siinä mielessä suhtautumiseni ei ole ratkaisevasti erilaista kuin ennenkään – hommat on hoidettava siihen malliin, ettei tarvitse hävetä”, pedanttiseksi kutsuttu mies summaa omaa asennettaan työntekoon.

Pauli arvostaa samanlaista otetta myös kollegoissaan: ”Hyvä asenne korjaa monta mahdollista puutetta, kuten osaamisen tai kokemuksen puuttumista jollain osa-alueella. Se, että tehdään asiat kunnolla, on meidän olemassaolomme oikeutus sekä ammattilaisina että yrityksenä.” Kiitosta saa myös Bitwisen legendaarisen yritysmummon manttelinperijä, Äiti Aurinkoinen: “Henriikka pitää meistä koodaripoloista erityisen hyvää huolta.”

Pauli Aho Bitwise

Softa-alan guruna oleminen ja pysyminen on vaatinut Paulilta asenteen lisäksi oma-aloitteista otetta. “Muutoksen vauhti tuntuu olevan nyt kovempi kuin koskaan aikaisemmin minun urani aikana. Olen pyrkinyt kehittämään omaa osaamistani mahdollisimman laaja-alaisesti sekä kirjallisuutta lukemalla että tekemällä mahdollisuuksien mukaan erityyppisiä projekteja. Perusasiat ja –periaatteet pysyvät kuitenkin samoina. Kun ne on omaksunut riittävän hyvin, niin uusien teknologioiden haltuunotto käy suhteellisen kivuttomasti”, hän kertoo.

Bitwisella osaamisen kehittäminen on liiketoiminnan kannalta kriittistä, sillä olemme tunnettuja ennen kaikkea äärimmäisen kovatasoisista tekijöistämme. “Jokainen ammattilainen vastaa ensisijaisesti itse ammattitaitonsa ylläpidosta, mutta yrityksen täytyy omalta osaltaan tukea tätä”, Pauli summaa. Jokaisella Bitwiserilla on käytössä vuosittainen koulutusraha, erittäin osaavat kollegat, monipuoliset sisäiset koulutukset sekä laaja kirjasto. Loppu on itsestä kiinni.