Wisehockey on täysin automaattinen ja reaaliaikainen urheiluanalytiikka-alusta, joka analysoi ja käsittelee pelistä saatavan datan automaattisesti visuaaliseen ja helposti ymmärrettävään muotoon. Wisehockey-järjestelmä ei ainoastaan tuota tilastoja vaan mahdollistaa ainutlaatuisen palvelukokonaisuuden urheilutapahtuman ympärille.

Bitwisen ensimmäinen oma tuote, älykiekkojärjestelmä Wisehockey, on kansainvälisen tason edelläkävijä urheiluanalytiikassa. Wisehockey on osoitus Bitwiselta löytyvästä monipuolisesta osaamisesta, joka yltää huipputason data-analytiikasta dynaamiseen tuotekehitykseen laajan palveluverkoston ytimessä.

Kaikki sai alkunsa Bitwisen Tapparalle toteuttamasta mobiilisovelluksesta ja Hakametsän jäähallin vanhasta, käyttämättä jääneestä Quuppa-sisäpaikannuslaitteistosta. Bitwise tarttui tilaisuuteen kehittää automatisoitu urheiluanalytiikka-alusta, ja nyt täysin automaattinen ja reaaliaikainen Wisehockey-järjestelmä on käytössä kotimaisen Liigan lisäksi Saksassa, Norjassa ja monikansallisen KHL:n kaikissa otteluissa.

Reaaliaikainen momentum-arvo kaukalon laitojen ledinäytöillä kertoo katsojille, millä todennäköisyydellä joukkue tekee seuraavan maalin

Urheilutapahtumien ja kokonaisten liigojen digitalisointi on vahva referenssi kansainvälisillä markkinoilla. Olemme ensimmäisinä maailmassa toteuttaneet näin edistyneen analytiikka-alustan, eikä kehitys pysähdy tähän”, toteaa Bitwisen toimitusjohtaja Tomi Mikkonen.

Bitwisen kehittämä urheiluanalytiikka laajentuu myös muihin lajeihin. Kesällä 2020 samaan analytiikkaperheeseen kuuluva Wisesport valloitti jalkapallokentät. Järjestelmä asennettiin muun muassa Suomen Palloliiton valmennuskeskukseen Eerikkilään. Syksyllä automaattista ja reaaliaikaista jalkapalloanalytiikkaa pilotoitiin Veikkausliigan kauden päätösottelussa erinomaisin tuloksin.

Webportaali tarjoaa muun muassa pelaajakohtaiset syöttö- ja pallonhallintatilastot sekä automaattisesti generoituvat videot esimerkiksi laukaustilanteista

Vahvaa osaamista koneoppimisesta pilviteknologioihin ja paikannukseen

Äärimmäiset peliolosuhteet asettavat tuotekehitykselle poikkeuksellisia vaatimuksia. Kovimmatkin iskut kestävä älykiekko on varustettu Bluetooth-paikannustagilla. Koska kiekko voi liikkua jopa 160 km/h nopeudella, paikannuksen on oltava äärimmäisen tarkkaa. Myös pelaajien varusteisiin on kiinnitetty tagit. Tagien tuottamaa paikannusdataa voidaan hyödyntää reaaliajassa.

Kiekon lisäksi olemme toteuttaneet vaativia teknisiä ratkaisuja moneen muuhun analytiikka-alustan osa-alueeseen. Järjestelmä on voitava integroida useisiin eri rajapintoihin, ja kaiken on tapahduttava silmänräpäyksessä”, kertoo tuotejohtaja Mika Hulkki.

Järjestelmä ei toimiakseen vaadi lainkaan paikan päällä päivystävää henkilökuntaa. Koko ottelupäivän kulku on automatisoitu.

Älykiekon todellinen taika tapahtuu pilviympäristössä. Edistyneet algoritmit muuntavat paikannus- ja pelikellodatan tilastoiksi, joita esimerkiksi valmentajat voivat tarkastella reaaliajassa webportaalista. Automaattisesti visualisoituja tilastoja voidaan näyttää muun muassa televisiolähetyksissä tai hallin mediakuutiolla. Public API mahdollistaa Wisehockeyn tilastodatan hyödyntämisen monenlaisissa palveluissa mobiilisovelluksista vedonlyöntiin.

Lokaattoreiden ja pelikellon avulla kerättyä dataa käsitellään pilviympäristössä täysin automatisoidusti monenlaisiin käyttötarkoituksiin

Wisehockeyn urheiluanalytiikka sisältää muun muassa hyökkäyspelin syvällisen analyysin, interaktiiviset vaihto-, laukaus- ja syöttötilastot, momentum-tilaston sekä otteluvideoiden automaattisen leikkauksen. Järjestelmä tunnistaa automaattisesti erilaiset pelitilanteet kuten aloitukset, syötöt ja laukaukset.

Wisehockey on esimerkki Bitwisen osaamisesta radioteknologiaan pohjautuvan paikannuksen, konenäön, koneoppimisen ja pilviteknologioiden aloilla. Niitä hyödyntämällä saadaan tehtyä helposti skaalautuvia ja kestäviä järjestelmiä, joihin voi esimerkiksi vaivattomasti lisätä suuriakin määriä uusia käyttäjiä kerralla.

Mahdollistamme koko palvelupaletin

Wisehockey-analytiikka mahdollistaa ottelutapahtuman ympärille laajan palvelukokonaisuuden, joka perustuu todellisten käyttäjien tarpeisiin ja täydentyy jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla. Se on esimerkki siitä, kuinka bitwisereiden monipuolista osaamista sovelletaan joustavasti asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Mobiilisovellukset ja livevedot monipuolistavat katsojakokemusta myös paikan päällä ottelutapahtumissa

Olemme rakentaneet täysin uudenlaisen reaaliaikaisen analytiikka-alustan palveluntarjoajille. Wisehockeyn data-API:n avulla voidaan rikastuttaa katsojakokemusta yhtä lailla paikan päällä kuin TV-lähetyksissä, mobiilisovelluksissa ja muissa digitaalisissa kanavissa. Reaaliaikainen data on mahdollistanut myös täysin uudenlaiset vedonlyöntipalvelut ja livevedot. Tarjolla on koko urheilutapahtuman käsittävä ennennäkemätön palvelupaletti”, kuvailee myyntijohtaja Miska Kuusisto.

Wisehockeyn täysin automaattisesti tuottamia tilastoja hyödynnetään esimerkiksi Telian urheilulähetyksissä ja Veikkauksen vedonlyöntipalveluissa. Älykiekkodatan avulla on muodostunut monipuolinen digitaalinen palveluverkosto.

Wisehockey-älykiekkojärjestelmä on valmis tuote, joka on otettavissa käyttöön missä tahansa jäähallissa. Kaudesta 2019–2020 alkaen järjestelmä on ollut käytössä kaikissa Liiga- ja KHL-otteluissa, ja sitä jatkokehitetään käyttäjien tarpeet mielessä. Analytiikkaperheen tuoreempi vahvistus Wisesport-jalkapalloanalytiikka on niin ikään valmis tuote, jota jatkokehitetään.

"Olemme rakentaneet täysin uudenlaisen reaaliaikaisen analytiikka-alustan palveluntarjoajille. Wisehockeyn data-API:n avulla voidaan rikastuttaa katsojakokemusta yhtä lailla paikan päällä kuin TV-lähetyksissä, mobiilisovelluksissa ja muissa digitaalisissa kanavissa. Reaaliaikainen data on mahdollistanut myös täysin uudenlaiset vedonlyöntipalvelut ja livevedot. Tarjolla on koko urheilutapahtuman käsittävä ennennäkemätön palvelupaletti."

Miska Kuusisto

Myyntijohtaja

Wisehockey