Fintraffic vastaa tieliikenteen hallinnasta Suomen maanteillä.

Fintraffic tarjoaa ja kehittää palveluita, jotka osaltaan mahdollistavat turvallisen ja sujuvan liikenteen tieverkolla vuoden jokaisena päivänä. Palveluiden jatkuva kehittäminen ja investoinnit pitävät huolen siitä, että näin on myös tulevaisuudessa.

Fintraffic tarjoamiin palveluihin kuuluu mm. operatiivinen liikenteenhallinta tieliikennekeskuksissa, tietunneleiden teknisistä järjestelmistä ja maanteiden muuttuvista opasteista huolehtiminen, tiesääjärjestelmät sekä kaikkiin edellä mainittuihin liittyvät tietotekniset- ja tietoliikennetekniset palvelut. Näiden lisäksi Fintraffic tarjoaa avoimena datana kaikkien hyödynnettäväksi suuren määrän tieliikenteeseen liittyvää ajantasaista liikenne- ja olosuhdetietoa.

Liikennevirasto käynnisti vuoden 2013 lopulla T-LOIK -projektin, jonka tavoitteena on toteuttaa tieliikenteen ohjauksen integroitu käyttöliittymä. Merkittävä ja monivuotinen monitoimittajaympäristössä toteutettava projekti on jaettu useampaan pienempään ketterästi kehitettävään kokonaisuuteen. Järjestelmä helpottaa liikennepäivystäjien työtä tuomalla kokonaisen valvomohuoneen toiminnot keskitetysti yhdelle työasemalle. Järjestelmän tarjoaman automatisoinnin ansiosta päivystäjät voivat keskittyä tieliikenteen seurannan ja ohjauksen kannalta olennaisiin asioihin, mikä tehostaa liikennekeskusten toimintaa merkittävästi.

Tieliikenteen reaaliaikainen hallinta ja ohjaus

Bitwise toteuttaa projektissa:

  • Päivystystyökalun herätteiden ja hälytysten käsittelyyn ja työlistan hallintaan
  • Kameratyökalun tilannekuvan hahmottamiseen kamerakuvien avulla
  • Ohjaussuosituslaskennan, joka reagoi tie- ja sääolosuhteiden muutoksiin
  • Monitoimittajaympäristön vaatimat toiminnot ja integrointipalvelut
  • Integroitumisen puhelinjärjestelmään
  • Muistiot tiedonsiirtoon päivystäjien ja liikennekeskusten välillä
  • Häiriötiedotteiden luomisen ja käsittelyn.

Ohjaussuosituslaskennan avulla reagoidaan tie- ja sääolosuhteiden muutoksiin, jolloin voidaan mukauttaa esimerkiksi nopeusrajoituksia turvallisen tieliikenteen takaamiseksi. Järjestelmä helpottaa liikennepäivystäjien työtä tuomalla kokonaisen valvomohuoneen toiminnot keskitetysti yhdelle työasemalle. Automatisoinnin ansiosta päivystäjät voivat keskittyä tieliikenteen seurannan ja ohjauksen kannalta olennaisiin asioihin, mikä tehostaa liikennekeskusten toimintaa merkittävästi.

”Bitwise on tuonut projektiin kovatasoisia ammattilaisia, jotka puhaltavat hienosti yhteen hiileen. Erityisesti Bitwisen tekninen osaaminen on tehnyt meihin vaikutuksen. Yhteistyö tiimin kanssa on helppoa ja hauskaa, sillä bitwiserit ovat joustavaa porukkaa ja heillä on mahtava asenne työntekoon.”

Markus Nilsson

Ylitarkastaja

Fintraffic Oy