Bitwise Oy on Yrityskylä Alakoulu Pirkanmaan yhteistyökumppani lukuvuosina 2019–2022 ja 2022-2025. Yrityskylä on ainutlaatuinen suomalainen koulutusinnovaatio, jonka avulla lapset ja nuoret tutustuvat työelämään, talouteen ja yhteiskuntaan. Seuraavan kolmen lukuvuoden aikana peruskoulun 6.-luokkalaiset pääsevät kokeilemaan tamperelaisen softatalon arkea Yrityskylän Bitwisella. Yhteistyön tavoitteena on antaa oppilaille aito kuva työelämästä sekä tutustuttaa lapset ohjelmistoalan mahdollisuuksiin jo alakoulussa.
Syksyllä 2019 Yrityskylään nousi minikokoinen Bitwise. Meitä on kovasti kiinnostanut miten miniyhteiskunta ja sen ainoan softatalon arki on lähtenyt rullaamaan, joten kävimme kylässä Yrityskylässä ihan oikeana kyläpäivänä. Visiittimme osui ajalle ennen koronaa, kun kyläpäivänä riitti vilskettä eikä maskisuosituksista ollut vielä aavistustakaan.
Jututimme Yrityskylän aluekoordinaattori Anna-Maarit Rahjaa. Haastatteluvideon löydät tämän jutun lopusta.
Hulina heti sisään astuessa olikin aikamoinen, kun lapsia sinkoili sinne tänne. Kylässä oli kunnon tekemisen meininki heti aamusta alkaen: kaupat ja kahvilat availivat oviaan, kaupungintalolla kuhisi, jätehuolto toimi sujuvasti ja yrittäjät hieroivat kauppaa. Mini-Bitwisellä suunniteltiin parhaillaan mainosvalotaulua Terveystalolle sekä aloiteltiin yhteistyötä Tampereen Yliopiston kanssa.
Asiakastapaamisten ja yrityksen pyörittämisen lisäksi lapset viettävät Yrityskylässä vapaa-aikaa. He saavat palkkaa, käyvät kahvilassa, tekevät taidetta ja voivat osallistua erilaisiin koulutuksiin. Ihan kuin oikeassa yhteiskunnassa.
Anna-Maarit tiivisti, että päivän aikana opitaan yrittämisestä, yritteliäisyydestä, työelämästä ja yhteiskunnasta. Lisäksi lapsia kannustetaan löytämään omia vahvuuksia sekä opitaan, ettei epäonnistumisia kannata pelätä.
Ohjelmistotalo on tärkeä osa yhteiskuntaa
Mitä mini-Bitwisella sitten tapahtuu kyläpäivän aikana? Käsikirjoituksesta löytyy neljä roolia: Bitwisen toimitusjohtaja, ohjelmistosuunnittelija/projektipäällikkö, UX/UI-suunnittelija sekä markkinointiosaaja. Softatalo tarvitsee monenlaisia ihmisiä ja taitoja. Toisessa roolissa kaivataan erityisesti tarkkuutta tai vaikkapa kykyä ymmärtää asiakasta. Toisessa roolissa puolestaan tärkeintä on luovuus tai esimerkiksi innostus ihmisten johtamiseen.
Käsikirjoituksessa otettiin erityisesti huomioon se, että monipuolisten roolikuvausten myötä kaikki uskaltaisivat hakeutua pienyritykseen töihin. Yhä edelleen teknologia-ala mielletään “poikien jutuksi” ja naisten osuus tietotekniikan opiskelijoista on keskimäärin vain 19% (Elinkeinoelämän keskusliitto (9/2019). Yksi pienyrityksellemme asetetuista tavoitteista on, että it-ala näyttäytyisi houkuttelevana uravaihtoehtona myös tytöille. Iloksemme Anna-Maarit kertoi, että mini-Bitwisella onkin nähty syksyn aikana tyttöjä esimerkiksi toimitusjohtajana.
Anna-Maarit on kyläpäivien aikana huomannut, että lapset omaksuvat koodauksen alkeet leikin lomassa erittäin nopeasti. Tämä on tärkeää, sillä näin voimme omalta osaltamme vaikuttaa siihen, että Suomessa riittää koodareita ja muita softa-alan ammattilaisia jatkossakin. Kun kynnystä ohjelmistosuunnitteluun tutustumiseen madalletaan ja ala tehdään tutuksi jo nuorena, se voi innostaa lapsia hakeutumaan teknillisille aloille tulevaisuudessa.
It-alalla rekrytointi on tunnetusti haastavaa ja jatkuvaa, joten lapset pääsevät kyläpäivän aikana suunnittelemaan myös uusien osaajien houkuttelemista. He pohtivat millainen työpaikka Bitwise on ja miksi työntekijän kannattaisi hakea Bitwiselle töihin. Ajatukset kiteytetään lopulta työpaikkailmoitukseen. Olemme pyytäneet Yrityskylää laittamaan talteen lasten askartelemat ilmoitukset, sillä ne ovat osoittautuneet oivaltaviksi, ytimekkäiksi ja hauskoiksi. “Unelma jobi koodarille, Bitwise!”
Katso Anna-Maaritin haastattelu ja tutustu Yrityskylään:
Yrityskylä Alakoulun uusi lukuvuosi käynnistyy tiistaina 5.10. kyläpäivän merkeissä. Bitwiserit toivottavat antoisaa lukuvuotta!