Bitwise on perinteisesti järjestänyt työntekijöiden 6-14-vuotiaille lapsille Bitwise Kids’ Day:n syyslomaviikon päätteeksi. Päivään ovat olleet tervetulleita myös bitwisereiden kummilapset ja sukulaisten lapset. Lapsille järjestetään hauskaa tekemistä koko päiväksi, että aikuiset voivat tehdä töitä. Lounaalla käydään kuitenkin yhdessä.
Idea päivän toteuttamiseen lähti alun perin Bitwisen HR-täti Katja Niemiseltä tarvelähtöisesti: ”Kun lapset ovat lomalla koulusta, työntekijät joutuvat miettimään lasten hoito- ja lomakuvioita. Kids’ Day:n alkuperäinen tarkoitus oli helpottaa työn ja perhe-elämän yhteensovittamista lomaviikon aikana.”
Ohjattujen puuhatuntien lisäksi lapsi pääsee tutustumaan myös vanhempansa työpaikkaan sekä työtehtäviin. Koulussa ja eskarissa saatetaan keskustella eri ammateista sekä siitä, mitä äiti tai isä tekee työkseen. Kids’ Dayn jälkeen lapsella on paljon kerrottavaa.
Lasten koodikoulussa voidaan ohjelmoida vaikkapa sateenkaaritunnistin
Mitä Kids’ Day:n aikana sitten tehdään? ”Lapsille halutaan tehdä tutuksi havainnollistavalla tavalla tieteenaloja, jotka muuten saattavat tuntua abstrakteilta. Softatalona toivomme tietysti voivamme innostaa lapsia tulevaisuudessa teknisille aloille”, Nieminen kertoo.
Muutamana vuonna Bitwisen työntekijät ovat pitäneet lapsille esimerkiksi koodikoulua, jossa lapset oppivat ikäryhmälleen soveltuvalla tavalla koodauksen alkeita. Lapset ovat saaneet esimerkiksi liikutella pleksistä tehtyä jääkiekkomaalivahtia tietokoneelle tekemänsä koodin avulla, ohjelmoineet Raspberry Pi :lla sateenkaaritunnistimen sekä koodanneet pelejä.
Viime vuonna Kids’ Day:n aamupäivä vietettiin Bitwisen yhteistyökumppanin, Yrityskylä Alakoulu Pirkanmaan, tiloissa leikkien yhteiskuntaa. Yrityskyläprojektia Bitwisen päässä luotsaava Oskari Häkkinen on sitä mieltä, että lapset kannattaa tutustuttaa ohjelmistoalaan jo varhain: ”On tärkeää madaltaa lasten kynnystä tutustua vaikkapa koodaukseen, sillä yhä edelleen ilmassa on sitkeitä uskomuksia siitä, että vain matemaattisille kyvyille on tilausta ohjelmistoalalla. Näin asia ei tietenkään ole, vaan yritykset tarvitsevat nyt ja tulevaisuudessa myös esimerkiksi luovia ja taiteellisia ihmisiä.” Yrityskylässä lapset pääsivät tutustumaan mini-Bitwisen lisäksi myös muihin Yrityskylän yrityksiin.
Bitwisen omien työntekijöiden lisäksi Kids’ Day:n vakituisiin vieraisiin ovat kuuluneet myös Juniversityn ohjaajat. Yhteistyö Juniversityn kanssa alkoi jo vuonna 2016. Juniversity on osa LUMATE–keskus Suomi verkostoa, joka kannustaa lapsia ja nuoria matematiikan, ympäristöopin, luonnontieteiden ja teknologian opiskeluun sekä harrastamiseen.
Vuosien varrella lapset ovat tehneet juniversitylaisten kanssa esimerkiksi mehiläisvahasta huulirasvaa, kolvanneet herätyskelloja ja varashälyttimiä, muuttaneet liiman mönjäksi kemiallisella reaktiolla, nähneet miten kuivajää muuttuu kauhuelokuvan usvaksi sekä kokeilleet kuinka hiukset nousevat pystyyn staattisen sähkön avulla. Eräänä vuonna lapset rakensivat hammastikuista ja herneistä upeita rakennelmia kuten pienoismallin Bitwisen toimistosta.
13-vuotias Pinja on osallistunut jokaiseen viitenä vuotena järjestettyyn Kids’ Day:hin. Vuosien varrelta Pinjalle on jäänyt erityisesti mieleen LUMATE:n järjestämät tiedetehtävät: ”Hauskinta oli se kun tehtiin varashälytin, koska en ollut aikaisemmin kolvannut. Yövalossa myös kolvattiin ja siinä oli erityisen kivaa 3D-kynä, jolla tehtiin lampunvarjostin. Myös spagetista ja maalarinteipistä rakennettu silta, jota mitattiin kuinka paljon se kestää painoa, oli kiva. Tykkäsin myös kylpypommista, johon sai valita tuoksun, mallin ja kokeilla kuinka se sihisee vedessä”. Ja tietysti Pinjasta oli kiinnostavaa myös nähdä ihan konkreettisesti paikka, jossa äiti viettää arkipäivänsä: ”Ensimmäisellä kerralla oli hauska päästä tutustumaan äidin työpaikkaan”.
Tänä vuonna Bitwise Kids’ Day järjestetään ”etänä” eli lapset saavat puuhapussin kotiin
Kun jo perinteeksi muodostunutta Bitwise Kids’ Dayta ei voida tänä vuonna koronatilanteesta johtuen järjestää, keksi HR-täti korvaavan idean: ”Halusimme muistaa bitwisereiden syyslomaa viettäviä lapsia pienellä kotiin vietävällä yllätyksellä. Kehittelimme puuhapussin, josta löytyy hauskaa tekemistä syysloman ajaksi. Pussissa on mukana esimerkiksi pulmapeli, ohjeita erilaisiin kotona tehtäviin tiedeprojekteihin ja tietysti herkkuja. On ollut hienoa nähdä, miten vuosien varrella Bitwise Kids’ Day:sta on muodostunut odotettu tapahtuma”.
Eräältä puuhapusseja kotiin vieneeltä bitwiseriltä saatu palaute vahvistaa Kids’ Dayn järjestämisen tärkeyttä: ”Hienoa, että jotenkin muistetaan lapsia. Meillä olikin BKD:tä odotettu, vaikka koitettiin hillitä”.
Toivottavasti ensi vuonna pääsemme ilahduttamaan lapsia taas kasvotusten.