Kirjoittaja on Bitwisen Miska Kuusisto, joka kävi puhumassa UNWGIC 2018 konferenssissa reaaliaikasen datan hyödyntämisen mahdollisuuksista. Tapahtumassa etsittiin ratkaisuja siihen, miten datan avulla voidaan edistää tasa-arvoa ja kestävää kehitystä.

Kiinassakin on huomioitu Bitwisen ainutlaatuinen älykiekkojärjestelmä Wisehockey. Tästä osoituksena oli pyyntö lähteä puhujaksi YK:n UNWGIC konferenssiin, jossa pureuduttiin informaation keräämiseen, jalostamiseen ja ennen kaikkea hyödylliseen käyttämiseen. Paikkatiedolla oli tapahtumassa ihan erityinen rooli, koska oltiin Kiinan paikkatiedon mekassa Deqingissa. Tästä syystä kutsumme tuntui erityisen merkittävältä. Wisehockeyn perusajatus paikkatiedon, analytiikan ja eri palveluiden saumattomasta yhdistämisessä on selkeästi kuuma aihe eri toimialoilla, ei pelkästään urheilussa.

Massiiviset diplomaattitason turvajärjestelyt loivat paikalle suuren urheilujuhlan tuntua. Järjestelyihin vaikutti ilmeisesti Bitwisen läsnäolon lisäksi useat ministeritason vieraat sekä Kiinan liike-elämän merkkihenkilöt, kuten Alibaba Groupin CEO Mr. Daniel Zhang.

UNWGIC 2018

Case Wisehockey herätti tapahtumassa paljon kiinnostusta siihen nähden, että jääkiekko ei ole varsinaisesti Kiinan kansallispeli. Toki monet Wisehockeylle aiemmin Kiinasta tulleet kysymykset ovat antaneet hiukan suuntaa odotuksille. Pekingin talviolympialaiset 2022 ja siihen liittyvät suuret satsaukset, kuten yli 2000 uutta jäähallia sekä 300 miljoonaa talviurheilun harrastajaa, ovat alkaneet näkyä tälläkin saralla. Ja on tietysti muistettava, että paikkatietoon perustuva analytiikkajärjestelmä ei koske vain jääkiekkoa.

Tilaisuuden kyljessä oli myös (pääasiassa kiinalaisten) high-tech toimijoiden näyttely, jossa erilaiset big datan ja paikkatiedon toimijat esittelivät osaamistaan. Paikalla olivat alansa jättiläiset Baidusta, Alibabasta, China mobilesta lähtien aina pienempiin drone-firmoihin. Dronet ovat Kiinassa selkeästi jo perusteknologiaa, ja painopiste oli pääasiassa niihin liitettävissä teknologioissa sekä palveluissa.

Itseajavien autojen ympärillä oli odotetusti nähtävissä hypeä. Se on ala, johon kaikki suuret toimijat investoivat. Tässäkään pihvi ei ole niinkään automaattiohjaus, vaan autosta saatavan valtavan datamäärän hyödyntäminen eri palveluissa: sää, ruuhkat, tien kunto, ympäristön tarkkailu, ihmisten käyttäytyminen ja niin edelleen. Jokainen voi kohdallaan pohtia, mitä tämä tarkoittaa.

Mitä reissusta sitten jäi käteen monien uusien kontaktien lisäksi? Itse konferenssissa tuli hyvin esiin YK:n moninainen toiminta niin tiedonvälityksen kuin eri alueiden toimijoiden yhdistäjänä. Suuri yhteinen nimittäjä oli data – kuinka big data, analytiikka ja tiedon jakaminen edistävät tasa-arvoa ja kestävää kehitystä. Lyhyenä yhteenvetona voidaan todeta, että koska dataa verrataan nykyajan öljyyn, on tärkeää, että kaikilla on siihen mahdollisimman tasapuolinen pääsy. Data mahdollistaa täysin uudenlaiset & tehokkaat palvelut ihmisten, kansakuntien ja ympäristön hyväksi, ja edistää sitä kautta myös tasa-arvoa.