Yritysmummo on oikealla asenteella varustettu persoona, jolla on taito koota työyhteisö ympärilleen ja yhteen. Työtehtäviin kuuluu esimerkiksi kokoustarjoilut, juoksevien asioiden hoitaminen, siistiminen, yhteisten aamiaisten ja tapahtumien järjestäminen ja hyvän fiiliksen luominen. Oikeastaan mummolta onnistuu ihan mikä vaan. Bitwisen ex-yritysmummo Anitta on softa-alan elävä legenda, vaikkei ole eläissään kirjoittanut riviäkään koodia. Kävimme kysymässä mitä mummolle kuuluu nyt, kun takana on vuoden päivät eläkkeellä.

Kun vuonna 2011 julkaisimme työpaikkailmoituksen ja etsimme yritysmummoa, moni veikkasi mainostemppua. Toimarimme Tomi oli kuitenkin vakuuttunut, että ohjelmistotalo tarvitsee työyhteisöön yritysmummon. Vanhan kansan työmoraalilla varustettu Anitta Salminen löytyi 329 hakijan joukosta, ja loppu on historiaa.

Yritysmummon jäädessä 2017 ansaitulle eläkkeelle, bitwiserit päättivät toteuttaa Anittan siirtolapuutarhamökin maalaustalkoot läksiäislahjana. Meillä harvemmin säästellään verta, hikeä tai pensseleitä, kun kyseessä on työyhteisön jäsenen eduksi tehtävä toimenpide.

Talkooporukan roudatessa maalipurkkeja siirtolapuutarhaan, paljastui kuitenkin, että mökki oli hieman huonommassa hapessa kuin piti, ja maalaustalkoista kehkeytyi aiottua hikisempi savotta. Mutta jos jotain tehdään, niin tehdään kunnolla.

Ja niin mummon mökkiin rakennettiin kokonaan uusi seinä lahoamaisillaan olevan tilalle sekä vaihdettiin ikkunat, ovet ja rännit. Vasta sen jälkeen päästiin maalaamaan. “Olisi ollut helpompaa räjäyttää koko tönö ja rakentaa uusi”, Tomi huomautti.

Mummokin osaa tempaista kuten ehta bitwiser

Teimme treffit Anittan siirtolapuutarhamökille aurinkoisena elokuun päivänä, ja veimme tuliaisina sekä ison kasan terveisiä että kukkia. Tomi suoritti samalla remontin jälkitarkastuksen eli nk. nurkkien potkimisen.

Puutarhatöissä ollut Anitta kertoi, ettei olisi todennäköisesti malttanut jäädä vielä eläkkeelle, ellei häntä olisi tarvittu lapsenlapsien hoitoavuksi: “Kyllä tähän eläkkeellä olemiseen pikkuhiljaa tottuu, ja onneksi on lapsenlapsia, että on riittänyt tekemistä.”  Vuodet Bitwisella olivat olleet täynnä naurua, ja “poikia” oli ehtinyt tulla jo kova ikävä.

Mediassakin paljon huomiota saanut yritysmummo on maineensa ansainnut. Jos Bitwise on tunnettu erinäisistä tempauksistaan, ei jäänyt mummo yhtään huonommaksi. Tomi muisteli tapausta Anittan uran alkumetreiltä, jolloin hänelle oli annettu tehtäväksi hankkia keittiön täysvarustelu Bitwisen saunatiloihin. Toimari sai mitä tilasi, kun meni sanomaan vitsikkäästi ääneen, että vain paras kelpaa.

Parin päivän kuluttua mummo huikkasi huoneen ovelta Tomille: “Mitä köyhä!” ja täräytti tiskiin kilometrin mittaisen kuitin Lasi-Koisolta. Seuraavaksi pihaan kurvasi täyteen ahdettu pakettiauto, ja Hello Kitty -saunalle kärrättiin Villeroy & Bochin tyylikäs astiasto, Hackmannin pannut, kattilat ja aterimet, sekä Iittalan kalleimmat lasit. Koko helahoito oli kirjaimellisesti parasta.

Parasta pyydettiin, parasta saatiin.

Mitä järkeä on palkata yritysmummo

Ennen Bitwisea vanhustyössä ollut Anitta koki työskentelyn vauhdikkaassa softatalossa piristävänä: “En ollut ennen tehnyt töitä nuorempien kanssa, ja kaikki oli niin inspiroivaa! Koko ajan sai uusia ideoita!” Mieleen jäi myös työporukan yhdessä tekemisen meininki. Vaikka yritys kasvoi vuosien kuluessa alle 30 henkilöstä vajaaseen sataan, sama fiilis säilyi.“Yhdessä touhuamisen lisäksi meillä oli paljon hienoja keskusteluja poikien kanssa, he ovat fiksuja nuoria miehiä”, Anitta muisteli.

Moni on vuosien saatossa kysynyt, mitä järkeä oli palkata yritysmummo. Tomi toteaa: “Yritysmaailmassa on paljon sellaista tehtävää joka jää tekemättä, jos ei ole mummoa. Toisaalta taas pakolliset tehtävät saattavat olla työn kannalta täyttä typeryyttä. Siinä ei paljon järkeä ole, että insinöörit juoksevat hakemassa croissanteja. Silloin yritysmummo tulee kuvioihin. Siinä on järkeä.”

On selvää, että pullanleipomiset olivat kuitenkin vain sivujuonne yritysmummon merkityksellisyyden mittaamisessa. Mummo kokosi työporukan yhteen. Vaikka yhteisistä illanvietoista ja aamiaisista seurasi kulurivi kirjanpitoon, ei Excelin viivan alle jäävä ole ainoa olennainen asia yrityksen luotsaamisessa. Bitwisen kaltaiselle yritykselle pahin uhka olisi kvartaalijohtaminen.

Kun mummo jää eläkkeelle

Mummosta tuli vuosien kuluessa bitwisereille niin tärkeä hahmo, että yhä edelleen firman sisäinen chatti laulaa ja terveisiä huudellaan, jos joku on törmännyt kylillä Anittaan.

Yritysmummon eläköitymisen jälkeen Bitwiselle palkattiin seuraaja, sillä kaikkien mielestä oli ilmiselvää, miten positiivisesti mummo oli vaikuttanut organisaation yleiseen hyvinvointiin. Henriikka Kolu jatkaa Anittan aloittamaa työtä omalla tyylillään vajaan sadan hengen softatalossa.

Yritysmummon saappaisiin astuminen oli Henriikan mukaan jännittävää, mutta kiitoksia tulee samasta asiasta kuin Anittaltakin: “Tässä työssä saa hyödyntää omaa luovuutta sellaisella tavalla, mikä ei monessa työpaikassa ole mahdollista.”

Toivotamme mitä parhaimpia eläkevuosia Anittalle, toivottavasti pirteän punaisesta mökistä on paljon iloa!