Kuka? Jyrki – Design Engineer ja diplomityötä vaille valmis diplomi-insinööri, pääaineena sulautetut järjestelmät. Bitwisella ohjelmistokehittäjänä sulautettujen järjestelmien parissa jo kolmatta vuotta.

Opiskelijat otetaan mukaan työyhteisöön

Jyrkin, kuten monen muunkin nykyisen bitwiserin, taustalta löytyy Bootcamp. Bitwisen ohjelmistoalan opiskelijoille suunnattu kesätyöohjelma on tuonut taloon viime vuosien aikana useita osaajia. Lähes kaikki bootcampiläiset jäävät kesän jälkeen osa-aikaisena töihin opiskelun ohella. Työnantajan kannalta tämä on paras mahdollinen tilanne, sillä valmistumisen jälkeen työntekijä on jo yksi meistä. Siihen oikeastaan kiteytyy Bootcampin idea: otamme kesätyöntekijät heti tiiviiksi osaksi työyhteisöä, ja töitä tehdään alusta asti oikeissa asiakasprojekteissa.

Tulevaa työpaikkaansa valitessa Jyrkillä oli taka-ajatuksena kiinnostavan yrityksen lisäksi myös diplomityöaiheen löytyminen: Bitwise vaikutti hyvältä yritykseltä, jossa on mielenkiintoisia sulautettuihin järjestelmiin liittyviä hommia tarjolla sekä toisaalta rento meininki ja ilmapiiri. Sulautetut järjestelmät oli kriteerinä nimenomaan opiskelutaustani ja takaraivossa kummittelevan diplomityön takia, johon löytyikin lievän henkilökohtaisen vitkuttelun jälkeen sopiva aihe ja projekti.” Bitwisella jokaiselle bitwiserille pyritään löytämään diplomityöaihe. Diplomityötä saa myös edistää yhden työpäivän viikossa palkallisena. Käytäntö hyödyttää sekä työnantajaa että opiskelijaa, sillä aiheet löytyvät usein projektien tiimoilta.

Koska bootcampilaiset pääsevät heti mukaan asiakasprojekteihin, osaaminen kehittyy vauhdilla. Bitwisella luotetaan ihmisiin ja siihen, että työntekijä joko osaa tai haluaa opetella. Sekä osaaminen että kyky oppia ovat yhtälailla tärkeitä yrityksen menestymisen kannalta. Näin ollen on turha jännittää sitä, ettei tiedä kaikkea. ”Hyvin nopeasti pääsin toteamaan sen faktan, ettei kaikkea voi varsinkaan ohjelmointiuran alkutärinöissä tietää ja osata, koska aina tulee vastaan jotain, mihin ei ole aikaisemmin törmännyt. Käytännössä koko ajan siis oppii jotain uutta, mikä pitää tietysti mielen virkeänä”, Jyrki kertoo.

Bootcamp-jakson hyödyt Jyrki tiivistää uuden oppimisen lisäksi kokonaisvaltaiseen ymmärrykseen projektityöskentelystä: ”Vaikka toiminkin ohjelmistokehittäjänä niin myös projektinhallinnan näkökulmasta on tullut parempi näkemys ohjelmistokehitykseen, kuin mitä koulun penkillä. On myös mukava nähdä oman käden jälkeä käytännössä esimerkiksi liikkuvien koneiden tapauksessa.”

Toimivaan työyhteisöön mahtuu kaikenlaisia persoonallisuuksia

Kesätyön jälkeen Jyrki jäi Bitwiselle töihin opiskelujen ohella ja on bitwiser jo kolmatta vuotta. Työ on jo tässä vaiheessa varsin itsenäistä, mutta tukeakin saa aina kun siltä tuntuu. ”Roolini nykyisessä projektissa on melko itsenäistä työskentelyä, mikä sopii minulle varsin mainiosti. Toisaalta yksinkään ei tarvitse painia, mikä on äärimmäisen mielyttävää, koska kaverilta voi aina tarpeen tullen kysyä vinkkiä tai vaihtaa näkemyksiä asioista. Kaikissa projekteissa, joissa olen työskennellyt, on ollut erittäin osaavia tyyppejä ja sitäkin kautta useasti oppii itse jotain uutta sivussa”, Jyrki kertoo.

Ohjelmistoalalla työn mielekkyydestä puhuttaessa korostuu usein kiinnostavat projektit, mutta Jyrki nostaa esiin työtehtäviensä lisäksi myös työyhteisön: Keskiössä on työnteko, joten mielekkäät työtehtävät ja projektit ovat tietysti tärkeä juttu. Yhtä tärkeä juttu on hyvä työyhteisö. Bitwisella taitaa olla tällä hetkellä noin sata henkilöä. Porukkaan mahtuu erilaisia persoonallisuuksia ja kaikki sopivat mainiosti keskenään saman katon alle.” Mies arvostaa huonon huumorin lisäksi sekä kollegoidensa teknisiä että sosiaalisia taitoja: ”Ammatillisessa mielessä tietenkin vahva tietotaito, oppimiskyky, itsenäinen ongelmanratkaisukyky ja ihmisten kanssa toimiminen ovat arvostettavia ja osin välttämättömiä piirteitä. Mahdollisimman huono huumori toimii myös aina.”

Töiden lisäksi Jyrkin lähitulevaisuuden suunnitelmissa on valmistuminen: ”Elän vielä opiskelija-statuksella kesken olevan diplomityön takia, mutta opiskelun ja työnteon yhdistäminen ylipäätään on erittäin helppoa ja joustavaa. Ainoana henkilökohtaisena uhkana näen kahvin jatkuvan saatavuuden, mikä luo puitteet sen yltiöpäisellekin käytölle.” Kuriositeettina kerrottakoon, että Bitwisen kahvion erikoiskahvikoneen statistiikan mukaan talossa kuluu keskimäärin 60 000 kuppia erikoiskahvia vuodessa.